U okviru projekta „Bezbednosni program za mlade– Uvođenje programa bezbednosne kulture mladih u održive usluge u zajednici“, koji je finansiran od strane OEBS misije u Srbiji, a sprovodi ga Udrženje građana „Šansa“, u petak,18.11.2016. od 12h do 20h  u prostorijama Sociorehabilitacionog kluba za mlade održana je Fokus grupa sa ciljem da:

Mapira bezbednosne probleme mladih u Požarevcu, unapredi nivo informisanosti kod mladih vezan za institucije koje su nadležne za bezbednost na lokalnom nivou  kao i da podstiče direktnu komunikaciju mladih, lokalnih organa, lokalnih odbornika, narodnih poslanika iz ove tri sredine, koji su članovi skupštinskih odbora zaduženih za nadzor rada sektora bezbednosti.

 Fokus grupi su prisustvovali predstavnici đačkih parlamenata iz požarevačkih srednjih škola kao i predstavnici neformalnih grupa. Teme fokus grupe se odnose na bezbednost mladih u lokalnoj sredini, bezbednost na internetu, u školama, u saobraćaju, kao i koliko mladi vode računa kada je u pitanju njihovo zdravlje, da li je okruženje takvo da podstiče povećanje bolesti zavisnosti i u svim ostalim sferama ličnog i društvenog života mladih u kojima im je potencijalno ugrožena bezbednost.

Tokom Fokus grupe, mladi su u interaktivnom radu sa moderatorom Ivanom Gojkovićem, iznosili svoje stavove, mišljenja i iskustva u vezi sa bezbednosnim rizicima u lokalnoj zajednici, iz svih prethodno navedenih oblasti kao i iz onih oblasti u kojima se oni osećaju ugroženim.

Osim mapiranja bezbednosnih rizika, mladima je predočeno koje su to institucije kojima se treba obratiti. Takođe, istaknuta je nužnost uzimanja aktivnog učešća mladih u procesu izrada Lokalnih strategija za mlade, Planova za bezbednost na godišnjem nivou, kontrole bezbednosti u školama itd. Mladi su konstatovali, takođe, da je veoma važno podizati nivo informisanosti mladih (kroz edukativne skupove) po pitanju prepoznavanja institucija koje čine sektor bezbednosti, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.